Kaip išsirinkti virtuvinį kombainą?
-
Mėgstantiems gaminti maistą, virtuvinis kombainas – tiesiog nepakeičiamas prietaisas. Visų pirma, jis užima gerokai mažiau vietos, nei atskiri įrenginiai, antra – pirkdami vieną prietaisą vietoj kelių, sutaupysite pinigų. Na ir svarbiausia – savo funkcionalumu virtuvinis kombainas niekuo nenusileidžia tiems prietaisams, kuriuos jis gali pakeisti.
Renkantis virtuvinį kombainą, vertėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbius parametrus: galingumą, greitį, dubenėlių tūrį, kompaktiškumą, peiliukus ir netgi į įvairius priedus, kurie gali labai praversti.
Standartinis virtuvinio kombaino galingumas svyruoja nuo 250 iki 300 vatų, tačiau galingesniuose ir tuo pačiu brangesniuose modeliuose jis gali siekti it 1100 vatų. Tiesa, specialistai pataria dėmesį atkreipti ne į patį gamintojų nurodytą galingumą, bet į galingumo ir indelių tūrio santykį. Optimalus variantas: 300 vatų – 1,5 litro, 400 vatų – 2 litrams, 700 vatų – 3 litrams. Jei nusižiūrėti virtuviniai kombainai turi tokio paties dydžio indelius, rinkitės tą, kurio galingumas didžiausias. Kuo galingumas didesnis, tuo greičiau kombainas atlieka savo darbą.
Variklio greitis – dar vienas labai svarbus parametras. Patys paprasčiausi modeliai gali turėti 1-2 greičius, o daugiau funkcijų atliekantys aparatai įprastai turi 4-5 greičius. Didesnis greitis labai praverčia malant ir smulkinant produktus, o mažesnis – juos maišant. Taigi prieš rinkdamiesi kombainą pagalvokite, kokias konkrečiai funkcijas jis turės atlikti.
Indelių tūrį reikėtų rinktis atsižvelgiant į gaminamo maisto ir šeimos narių kiekį. Savaime suprantama, kuo daugiau maisto turi būti pagaminama, tuo didesnius indelius reikėtų rinktis: 3-3,6 litro. Svarbus pastebėjimas: kai kuriuose modeliuose, turinčiuose didelius indelius, negalima gaminti mažo maisto kiekio, todėl atkreipkite dėmesį ne tik į maksimalų, bet ir į minimalų galimą kiekį. Indeliai gali būti pagaminti iš stiklo, plastiko arba metalo. Pastarieji – ne itin populiarūs, tačiau jie labiausiai tinka ruošiant mėsą. Būna ir tokių modelių, kuriuose yra keletas indelių, skirtingiems produktams tuo pačiu metu ruošti.
Svarbu atkreipti dėmesį ir į peiliukus, kurie turėtų būti pagaminti iš nerūdijančio plieno. Kai kurie gamintojai siūlo peiliukus su specialia danga, kuri prailgina peiliukų veiksmingumo laiką, taigi juos rečiau reikia galąsti ar net keisti. Prieš pirkdami virtuvinį kombainą pažiūrėkite, kokie peiliukai įeina į komplektaciją: vieni iš jų skirti stambių produktų pjaustymui, kiti – smulkinimui. Nuo peiliukų priklauso, kokias funkcijas virtuvinis kombainas gali atlikti.
Žinoma, kuo brangesnis modelis, tuo daugiau priedų jame bus ir tuo daugiau funkcijų jis atliks: pjaustys ir tarkuos daržoves, spaus sultis, maišys tešlą ir t.t. Todėl prieš rinkdamiesi modelį, gerai pagalvokite, ko konkrečia Jums reikia. Galbūt namuose jau turite atskirą kokybišką sulčiaspaudę ir tokia funkcija Jums visai nereikalinga? O galbūt vienas virtuvinis kombainas gali atstoti visus kitus reikalingus butinius virtuvės prietaisus?