Prekių katalogas

Kaip išsirinkti orkaitę?

  • Kaip išsirinkti orkaitę?

    Kokybiškai įrengta, patogi ir funkcionali virtuvė – kiekvienos šeimininkės svajonė. O ypatingą vaidmenį joje neabejotinai vaidina orkaitė, kurioje kepami ne tik šventėms skirti tortai bei pyragai, bet ir kasdieniai patiekalai. Taigi šį kartą norime pasidalinti patarimais, kurie padės išsirinkti praktišką ir ilgaamžę orkaitę.
     

    Šiuolaikinėse moderniose orkaitėse įrengta tiek funkcijų, kad regis, patiems nieko daryti ir nebereikia. Kai kuriose orkaitėse yra iki 20 programų, skirtų patiekalams iš skirtingų produktų pagaminti. Tereikia išsirinkti receptą, nustatyti produktų svorį, spustelėti mygtuką ir laukti, kol patiekalas iškeps. Išmaniosios orkaitės pačios parenka reikiamą temperatūrą ir kepimo laiką.

    Kokio tipo orkaitę pasirinkti – kiekvieno asmeninis skonio reikalas. Daugelį metų buvo įprasta pirkti orkaites kartu su kaitlentėmis, tačiau pastaruoju metu žmonės vis dažniau stengiasi suderinti praktiškumą su dizainu, todėl renkasi atskiras orkaites, kurias galima įmontuoti praktiškai bet kurioje virtuvės vietoje, pageidaujame aukštyje.

    Įmontuojama technika neabejotinai suteikia virtuvei daugiau erdvės, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad norint pertvarkyti virtuvę, orkaitę teks perkelti kartu su baldais, į kuriuos ji yra įmontuota. Šiuo atžvilgiu tradicinė viryklė yra patogesnė, todėl prieš perkant pagalvokite, ar artimiausiu metu neketinate daryti kardinalių pokyčių. Nepriklausomai nuo to, ar orkaitės modelis yra klasikinis, ar įmontuojamas – funkcionalumui tai neturi jokios įtakos. O juk būtent funkcionalumas ir yra pats svarbiausias.

    Tikriausiai visi, mėgstantys gaminti maistą orkaitėje, puikiai žino, koks nemalonus darbas yra orkaitės valymas. Todėl nenuostabu, kad dauguma pirkėjų pirmiausia atkreipia dėmesį būtent į orkaitės valymo galimybes.

    Katalizinis valymas naudojamas tiek dujinėse, tiek elektrinėse orkaitėse. Tokiose orkaitėse sienelės yra padengtos specialia emale, sugeriančia nedideles riebalų sankaupas. Tokia orkaitės danga tarnauja maždaug 5-6 metus, o vėliau ją reikėtų keisti (jei orkaitėje yra tokia galimybė) arba valyti orkaitę įprastais būdais.

    Elektrinėse orkaitėse būna pirolizinio valymo galimybė. Šiuo atveju orkaitė įkaitinama iki 300°C ir visi maisto likučiai, susikaupę ant sienelių, paprasčiausiai sudeginami ir paverčiami pelenais. Šis metodas labai veiksmingas, tačiau turi trūkumų – degantys likučiai vis dėl to skleidžia nemalonų kvapą, o orkaitė suvartoja daugiau elektros energijos.

    Parduotuvėse taip pat galima rasti ir orkaičių su hidrolizine valymo galimybe. Savaiminis orkaitės valymasis prasideda pagaminus maistą. Orkaitė apipurškiama vandeniu (kai kuriais atvejais ir su specialiu plovikliu) ir įsijungia šildymo funkcija. Tokiu būdu susikaupę riebalai „nugarinami“ nuo sienelių. Deja, jei orkaitė stipriai užsiteršusi, ją teks papildomai valyti rankiniu būdu.

    Kai kurie gamintojai siūlo papildomas apsaugines funkcijas, padedančias palaikyti orkaitės švarą. Pavyzdžiui, orkaitės gale įmontuoja riebalus ir kvapus sugeriančius filtrus, kurie nuo taršos apsaugo ne tik sieneles, bet ir ventiliatorių. Beje, ventiliatorius taip pat vaidina svarbų vaidmenį: juk būtent jis atsakingas už tolygų temperatūros paskirstymą orkaitėje, taigi, savaime suprantama, ir už patiekalo iškepimą.

    Dar vienas labai svarbus aspektas – tai orkaitės kepimo programos: kepimas iš viršaus, iš apačios, iš šonų, su ventiliatoriumi arba be jo ir t.t. Kai kuriuose orkaitėse būna maisto atšildymo galimybė, kuri labai naudinga, jei namuose nėra mikrobangų krosnelės. Žodžiu, kuo programų daugiau – tuo geriau.

    Kai kuriuose orkaitėse yra įrengti specialūs termometrai (termozondai), kurie užtikrina didesnių mėsos gabalų iškepimą. Kuomet kepanti mėsa pasiekia reikiamą temperatūrą, orkaitė savaime išsijungia. Šiuolaikinės elektronikos galimybės orkaitėse iš tiesų gali labai palengvinti maisto ruošimo procesą. Pavyzdžiui, galite nustatyti konkretų laiką, kuomet patiekalas turi būti paruoštas: iš ryto įdedate į orkaitę kepamą produktą ir orkaitė jį iškepa būtent konkrečiu laiku. Jei tuos pačius patiekalus mėgstate gaminti nuolatos, galite nustatyti tam tikrų patiekalų gaminimo programas, kad kiekvieną kartą nereikėtų iš naujo reguliuoti kepimo laiko ar temperatūros.

    Dar vienas labai svarbus dalykas – tai orkaitės saugumas. Šiais laikais dvigubas orkaitės stiklas – standartas, tačiau naujesniuose modeliuose įmontuotas trigubas stiklas. Tokiu atveju, orkaitę įkaitinus iki 200°C, temperatūra iš išorės nepakils daugiau 40°C. Yra ir tokių orkaičių, kuriose įmontuoti reflektoriniai stiklai, atspindintys iš vidaus sklindančią šilumą ir neleidžiantys stiklui įkaisti. Žinoma, kuo daugiau orkaitėje funkcijų, tuo ji bus brangesnė, todėl prieš rinkdamiesi gerai pagalvoti, ko būtent jums gali prireikti, o be ko galite ir apsieiti. Tokiu būdu išsirinksite optimalų variantą kainos ir kokybės atžvilgiu.

    Orkaitės - perku dabar!