Prekių katalogas

Kaip išsirinkti kaitlentę?

  • Kaip išsirinkti kaitlentę?

    Kadaise visi buvome pripratę prie klasikinių viryklių, sujungtų su orkaitėmis. Viskas vienoje vietoje, taigi iš esmės – patogu, tačiau šiais laikais technologijos nuolatos keičiasi, todėl virtuvę galima įsirengti dar praktiškiau. Atskirai montuojama kaitlentė – puikus pasirinkimas, siekiantiems ne tik praktiškumo, bet ir modernumo.

    Tikriausiai vienas iš svarbiausių dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis kaitlentę – tai jos paviršius. Mums visiems puikiai žinomų emaliuotų kaitlenčių kainos žemesnės ir jos turi platesnę spalvų gamą. Deja, tokį paviršių sunku valyti, o šveičiant jį galima ir subraižyti.

    Praktiškesnis variantas – kaitlentės su nerūdijančio plieno paviršiumi, kuris gali būti matinis arba poliruotas. Tokios kaitlentės kaina bus didesnė, tačiau ją lengviau valyti. Tiesa, valymui patartina įsigyti specialias priemones.

    Šiuo metu populiariausios - stiklokeraminės kaitlentės, atsparios karščiui ir smūgiams. Jos būna įvairiausių spalvų, o norintieji išskirtinumo, gali įsigyti kaitlenčių su piešiniais. Pastaruoju metu išpopuliarėjo ne tik elektrinės, bet ir dujinės stiklokeraminės kaitlentės. Nieko keisto, juk stiklokeramika ne tik gražiai atrodo, bet ją ir patogu valyti. Tiesa, tokį paviršių būtina saugoti nuo daug cukraus turinčių produktų (sirupų, uogienių ir t.t.).

    Žinoma, pagalvoti reikėtų ir apie tai, kokio tipo kaitlentę pasirinkti:

    • Dujinės kaitlentės ekonomiškesnės, nes dujos kainuoja pigiau nei elektra, be to, maistas pagaminamas greičiau;
    • Elektrinės kaitlentės tiks tuo atveju, jei namuose nėra įrengto dujų tiekimo, tačiau neabejotinas jų privalumas – tikrai šiuolaikiška išvaizda;
    • Mišrios, elektrinės ir dujinės kaitlentės – geriausias pasirinkimas tiems, kurių namuose neretai dingsta elektra arba nutrūksta dujų tiekimas.

    Sekantis žingsnis – atkreipti dėmesį į kaitvietes. Kaitviečių skaičius gali svyruoti nuo 1 iki 7, tačiau dažniausiai pasitaiko kaitlentės su keturiomis kaitvietėmis.

    Dujinėse kaitlentėsė kaitvietės gali būti visos vienodos arba skirtis pagal savo dydį bei galingumą. Standartiniai dujų degikliai būna 2000 W, o jų skersmuo siekia 60-70 mm. Būna ir mažesnių arba priešingai – didesnių bei galingesnių degiklių. Pavyzdžiui, 1000 W su 40-55 mm skersmeniu arba 3500 W su 90-100 mm skersmeniu. Todėl prieš perkant dujinę kaitlentę, pagalvokite, kokius maisto kiekius dažniausiai gaminate. Jei gaminate daug – reikėtų bent vienos galingesnės kaitvietės.

    Kalbant apie dujines kaitvietes, vertėtų atkreipti dėmesį į apsauginę „Gas Control“ funkciją, kuri nutraukia dujų tiekimą, jei liepsna netikėtai dingsta ir taip apsaugo nuo dujų nuotėkio.

    Elektrinėse kaitlentėse kaitviečių galingumas didesnis – iki 5000 W, o skersmuo – fiksuotas arba automatiškai nustatantis šildymo zoną, atsižvelgiant į puodo plotį.

    Įprastos emalinės kaitlentės turi standartinius kaitinimo elementus – spirales, paslėptas po iškilusiomis kaitvietėmis, liaudiškai vadinamomis „blynais“. Tokio tipo kaitvietė įkaista maždaug per 10 minučių. Palyginus su modernesniais variantais, tai tikrai labai ilgas laiko tarpas, savaime sueikvojantis ir daugiau elektros energijos.

    Stiklokeraminėse kaitlentėse nėra iškilusių kaitviečių, jos tiesiog pažymėtos paviršiuje. Tokio tipo kaitlentėse gali būti trys skirtingi kaitviečių variantai:

    • Rapidinės kaitvietės: po paviršiumi esančios nichromo spiralės skleidžia šilumą ir tokiu būdu per 10-12 sekundžių įkaitina viryklės paviršių. Kai kuriose viryklėse yra kelių zonų kaitvietės, todėl pasirinkti šildomą plotą galima atsižvelgiant į pasirinkto puodo dydį. Priklausomai nuo šildomo ploto, rapidinės kaitvietės suvartoja vidutiniškai 1-1,5 kW/h.
    • Halogeninės kaitvietės: po paviršiumi esantys žiedo formos elementai, pripildyti halogenų grupės dujų, įkaitina paviršių per 1-2 sekundes, tačiau tuo pačiu suvartoja ir daugiau energijos, vidutiniškai – 2 kW/h.
    • Indukcinės kaitvietės: suvartoja gerokai mažiau elektros energijos, nes šildo tik tą kaitvietės dalį, ant kurios stovi puodas. Dėl šios priežasties net ir pro puodo šonus išbėgę skysčiai ar riebalai nepridega. Tačiau indukcinės kaitlentės turi vieną minusą - joms reikalingi specialūs puodai su magnetiniu paviršiumi.

    Šiuolaikinėse kaitlentėse gali būti pačių įvairiausių funkcijų, kurios gali smarkiai palengvinti maisto gaminimo procesą, tačiau nepamirškite, kad papildomos funkcijos ir daugiau kainuoja. Todėl prieš pirkdami kaitlentę apgalvokite, ko tiksliai Jums reikia, tuomet išsirinksite optimaliausią variantą kainos bei praktiškumo santykiu.

    Kaitlentė – perku dabar!