Prekių katalogas

Kaip išsirinkti greitpuodį?

  • Kaip išsirinkti greitpuodį?

    Vienas iš pagrindinių greitpuodžio privalumų – tai greitesnis maisto pagaminimas. Kuomet vanduo užverda, dėl itin hermetiško dangčio susikaupę garai neturi kur pasišalinti, todėl sukuria viršslėgį. Įprastomis sąlygomis vandenį įkaitinti galima iki 100°С. Greitpuodyje temperatūra pakyla aukščiau virimo temperatūros ir maistas pagaminamas greičiau.  

    Be šio esminio privalumo, yra ir kitų, ne mažiau naudingų. Pavyzdžiui tai, kad į puodą patenka nedidelis kiekis deguonies, todėl jis negali oksiduoti maisto ir šis išsaugo daugiau naudingųjų medžiagų. Kad greitpuodis – naudingas prietaisas, padedantis sutaupyti laiko, abejonių nekyla. Tačiau kaip išsirinkti tokį, kuris ilgai ir svarbiausia patikimai tarnautų jūsų virtuvėje?

    Renkantis greitpuodį, būtina atkreipti dėmesį į keletą faktorių:

    * medžiagą, iš kurios pagamintas greitpuodis;
    * sandarumą užtikrinančio žiedo medžiagą ir kokybę;
    * greitpuodžio dangčio vožtuvo konstrukciją ir puodo atidarymo bei uždarymo mechanizmą;
    * greitpuodžio modelį;
    * greitpuodžio konstrukciją ir dizainą, taip pat į papildomus priedėlius

    Greitpuodžiai iš aliuminio patvarūs, ilgalaikiai, pigesni už greitpuodžius iš nerūdijančio plieno, tačiau turi šiokių tokių trūkumų: greitai praranda savo prekinę išvaizdą; puodo vidinės sienelės apsitraukia pilkomis apnašomis.

    Greitpuodžiai iš nerūdijančio plieno kainuoja brangiau, tačiau turi daugybę privalumų. Juose geriau išsilaiko gaminamų produktų maistinės ir skonio savybės, jie nesioksiduoja. Greitpuodžiai iš nerūdijančio plieno turi šilumos paskirstymo sluoksnį, kuris užtikrina tolygų kaitimo procesą ir neleidžia maistui prisvilti.

    Greitpuodžio sandarinimo žiedai gaminami iš gumos ir silikono. Sandarinimo žiedas iš silikono ne tik praktiškesnis, bet ir ilgalaikiškesnis, neturi nemalonaus kvapo. Greitpuodžio sandarumą užtikrina būtent šis žiedas, todėl būtina atkreipti dėmesį, iš kokios medžiagos jis pagamintas.

    Garo išleidimo vožtuvas – svarbi greitpuodžio konstrukcinė detalė. Jo paskirtis –spaudimo sumažinimas greitpuodžio viduje, kuomet maisto gaminimas eina į pabaigą ir norima atidaryti greitpuodį. Vožtuvo konstrukcija turi būti tokia, kad garas išeitų į šonus, o ne į viršų. Priešingu atveju galima nusideginti. Greitpuodžio atidarymo bei uždarymo mechanizmas taip pat turi būti patogus. Idealiausiu atveju greitpuodyje turėtų būti ir apsauginė funkcija, neleidžianti atidaryti puodo tol, kol spaudimas jo viduje nesumažėja iki reikiamo lygio.

    Kokį greitpuodį rinktis: mechaninį ar elektrinį?

    Mechaniniai greitpuodžiai – tai įprasti, ant viryklės pastatomi puodai. Šiuolaikiniuose mechaniniuose greitpuodžiuose būna įrengtas papildomas garo padavimo indikatorius, dangčio užblokavimo-atblokavimo sistema, o taip pat garo reguliavimo vožtuvas, kuris svarbus ruošiant skirtingus patiekalus.

    Tačiau atkreipkite dėmesį,kad ne kiekvienas greitpuodis tinka konkrečiai viryklei. Pavyzdžiui, aliumininio greitpuodžio negalima statyti ant keraminės ir indukcinės kaitlentės. Toks greitpuodis ant kaitlentės gali palikti nenuvalomas dėmes.

    Elektriniai greitpuodžiai labiau modernizuoti. Maisto ruošimo procesas automatizuotas: tereikia iš pateikto meniu išsirinkti norimą patiekalą ir paspausti mygtuką. Visas tolimesnis maisto ruošimo procesas vyks be jūsų dalyvavimo. Yra modelių ir su dvejomis maisto ruošimo talpomis. Tokiame greitpuodyje galima paruošti iš karto du patiekalus.

    Elektriniai greitpuodžiai taip pat turi pašildymo ir maisto ruošimo sustabdymo režimus. Elektriniame greitpuodyje maistą galima ruošti garuose, paprastai į tokį rinkinį papildomai įeina specialus indas su sieteliu. Elektrinio greitpuodžio vidinės sienelės gali būti iš aliuminio ar nerūdijančio plieno, padengtos tefloniniu paviršiumi.