Kaip išsirinkti geriausias kavos pupeles?
-
Ar kada nors susimąstėte apie daugybę skirtingų kavos pupelių rūšių arba iš kur jos kilusios? Tikėtina, kad tikimybė nėra tokia dažna!
Kavos pupelės gaunamos iš į krūmą panašaus kavos augalo – kavamedžio. Ant kavamedžio išauga į vyšnias panašios kekės. Kiekvienoje kekėje galima rasti po dvi kavos pupeles.
Vidutiniškai užtrunka maždaug vienerius metus, kol kavamedis pradeda duoti kvepiančius baltus žiedus, o po ketverių metų, kol jis pradeda duoti vaisių. Kavos pupelės dažniausiai auginamos tokiose šalyse kaip Brazilija, Vietnamas, Kolumbija, Indonezija, Įdomiausia tai, kad kavos pupelių auginimo vieta gali pakeisti jį skonį. Tokie dalykai kaip klimatas, aukštis ir net dirvožemio tipas gali turėti įtakos iš kavos pupelių gaminamos kavos skoniui.
Kavos pupelių tipai
Arabica
Arabikos pupelės žinomos kaip viena iš populiariausių ir gerai žinomų kavos pupelių rūšių, . Šio tipo kava yra dažniausiai gaminama ir šios kavos pupelės laikomis aukščiausios kokybės. Tiesą sakant, daugiau nei 60% pasaulyje pagaminamų kavos pupelių yra arabikos kavos pupelių tipo. Arabikos kavos pupelių kavamedžius lengviausia prižiūrėti, jie yra pakankamai maži. Dėl šios priežasties juos paprasta genėti.
Robusta
Rubusta kavos pupelių veislė yra antra pagal populiarumą pasaulyje. Šios pupelės yra atsparios įvairioms ligoms. Šios rūšies kavos pupelės geriausiai auga karštame klimate, kai lyja nereguliariai, taip pat gali augti įvairiuose aukščiuose. Palyginti su arabikos pupelėmis, Robusta pupelėse yra dvigubai daugiau kofeino.
Liberica
Viena iš išskirtinių kavos pupelių rūšių yra Liberica kavos pupelės. Šios pupelės yra didesnės už kitas ir yra vienintelės pasaulyje, kurių forma yra netaisyklinga. Liberica pupelės taip pat yra unikalios savo aromatu, o kai kurie sako, kad jos yra ne tik dūminės, bet ir vaisinės bei gėlių spalvos.
Excelsa
Šios rūšies kavos pupelės neseniai buvo priskirtos Liberica kavos pupelių šeimai. Excelsa pupelės skoniu labai skiriasi nuo Liberica kavos pupelių.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis kavos pupeles?
Kavos pupelių skonis
Verta pagalvoti kokį kavos pupelių skonį mėgstate. Skoniai būna įvairūs: vaisių, gėlių, šokolado ar riešutų. Žinodami savo mėgstamą skonį galėsite lengviau pasirinkti pupeles. Nebijokite eksperimentuoti su kavos pupelėmis ir išmėginkite naujas pupeles, kad surastumėte sau tinkamiausią! Tiems kam patinka švelni kava puikus pasirinkimas bus lavazza kava bei pellini kava.
Kavos pupelių skrudinimo lygis
Skrudinimo lygiai yra keli - šviesus, vidutinis arba tamsus. Kiekvienas lygis turi įtakos kavos skoniui bei rūgštingumui. Šviesus skrudinimo lygis išlaiko daugiau natūralių pupelių skonių ir gali būti sunkiau išgaunamas dėl pupelių tankumo, o tamsus lygis įgauna sodresnių, ryškesnių natų ir puikiai dera su tokiomis kavomis latte ir kapučino.
Kokią kavą norėsite pasigaminti?
Priklausomai ar gaminsitės latte kavą su sirupu ar tiesioginio espreso kavą, pagal tai pasirinksite kurios kavos pupelės yra tinkamiausios. Lengvo ir vidutinio tamsumo kavos mišiniai geriausiai dera su maišytais gėrimais.
Kavos pupelių laikymo ypatumai
Pupelės turėtų būti laikomos sandariame inde, vėsioje bei tamsioje vietoje. Reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių ir aukštos temperatūros. Tiesioginiai saulės spinduliai ir aukšta temperatūra turi įtakos pupelių skoniui ir šviežumui. Taip pat kavos pupelės neturi būti laikomos šaldytuve ar šaldiklyje.
Pupelės prieš gaminant kavą turi būti sumalamos. Šviežiai malta kava išskiria daugiau skonio ir aromato. Nepagailėkite investuoti į geresnės kokybės malūnėlį. Geras malimo malūnėlis suteiks kavą mals tolygiai, todėl kava bus skanesnė. Malant espreso kavą, lavazza kavą ar pellini kavą rekomenduojama naudoti malūnėlį su bepakopiu reguliavimu.