Kaip išsirinkti garų puodą?
-
Visi puikiai žinome, kad riebaluose keptas maistas – tikras nuodas žmogaus organizmui ir tikra kalorijų bomba. Norite maitintis ne tik sveikai, bet ir skaniai?
Tuomet siūlome Jums įsigyti garų puodą, su kuriuo maisto gaminimas taps tikru malonumu. Tačiau prieš perkant, siūlome paskaityti mūsų patarimus, kurie padės išsirinkti Jums labiausiai tinkančią prekę.
Garų puodo galingumas
Daugumos garpuodžių galingumas siekia 600 – 2000 W. Atkreipti dėmesį į šį parametrą ganėtinai svarbu, nes jis įtakoja produktų virimo greitį. Tiesa, vien nuo galingumo viskas nepriklauso, nes greičiui įtakos turi ir paties garų puodo konstrukcija, indų dydis ir t.t.
Valdymo tipas
Dauguma šiuo metu rinkoje esančių garų puodų yra valdomi mechaniniu būdu. Tai reiškia, kad gaminimo trukmę turėtumėte nustatyti reguliuodami mechaninį laikmatį. Naujasniuose modeliuose gali būti įrengtas elektroninis valdymas. Tokie prietaisai įprastai turi ir daugiau funkcijų, pavyzdžiui, galite atidėti gaminimo laiką (delay time) iki 12 valandų. Tai labai patogu, jei norite grįžti po darbo ir rasti jau paruoštą vakarienę. Dar viena puiki funkcija – tai temperatūros palaikymas (keep warm), neleidžiantis maistui atvėsti.
Vandens lygio indikatorius
Kad garų puodas normaliai funkcionuotų, jame visuomet privalo būti reikiamas kiekis vandens. Jei vandens nepakanka, garpuodis savaime išsijungia. Kai kuriuose modeliuose yra įrengtas išorinis vandens lygio indikatorius, kurio dėka nereikės ardyti garpuodžio, norint patikrinti vandens likutį. Dar vienas galimas privalumas – speciali anga, pro kurią galima papildyti vandens, nepertraukiant maisto gaminimo proceso.
Virimo puodų kiekis
Dauguma garpuodžių parduodami su 2-3 puodais virimui, tačiau galima rasti modelių ir su vienu. Savaime suprantama, kuo daugiau gaminate, tuo daugiau virimo puodų Jums prireiks. Tačiau turėkite omenyje, kad kuo daugiau produktų gaminsite tuo pačiu metu, tuo ilgiau užtruks gaminimo procesas, nes padidės erdvė, kuri turi būti užpildyta garais, būtinais virimui.
Įprastai komplekte būna ir specialus ryžių dubenėlis (puikiai tinkantis ir košėms ar net sriubai). Šio indelio dugne nėra skylių, todėl į jį galima pilti vandenį, kuris būtinas sausų produktų, tokių kaip grūdai, pagaminimui. Pirkdami garpuodį būtinai atkreipkite dėmesį, ar jo komplektacijoje yra ryžių dubenėlis, kuris Jums tikrai pravers.
Virimo puodų talpa
Virimo puodai įprastai būna 1,5-3,5 litrų talpos, o ryžių dubenėliai – nuo 0,7 iki 2 litrų talpos. Kokio dydžio puodus pasirinkti, priklauso nuo to, keliems asmenims arba kokį maisto kiekį ketinate gaminti.
Padėkliuko aukštis
Pirkdami garų puodą, būtinai atkreipkite dėmesį į padėkliuko aukštį, nes jame surenkamas susikaupęs kondensatas. Jei padėkliukas bus per žemas, gaminimo procese Jums teks išpilti susikaupusį vandens perteklių, o tai tikrai nėra patogu.
Pakankamai talpaus padėkliuko aukštis turėtų siekti bent 1,5 cm, o pageidautina ir daugiau: 2-2,5 cm. Tokiu atveju galėsite būti tikri, kad per optimalų gaminimo laiką (60 minučių) vandens nesusikaups per daug.
Kaip matote, išsirinkti garų puodą visai nesudėtinga, o jo nauda tikrai netruksite įsitikinti. Valgykite skaniai ir sveikai!