Prekių katalogas

Arabika ir robusta. Kuo skiriasi šios kavos rūšys?

  • Arabika ir robusta. Kuo skiriasi šios kavos rūšys?

    Mėgstate kavą? Tokiu atveju tikrai būsite paragevę bent keliatos skirtingų šio gėrimo rūšių. Ir kokia labiausiai patiko? Arabika, robusta ar jų mišinys? Dažniausiai perkame kavos mišinius, kuriuos gali sudaryti net kelių rūšių, skirtinguose regionuose auginta kava.  

     Jei pakuotė išdidžiai praneša, jog įsigijote 100 procentų arabikos kavą, įsitikinkite ar tai iš tikrųjų tiesa. Į arabiką dedama robustos, mat ši kavai suteikia tikrąjį pavidalą ir skonio stiprumą, tad pats metas išsiaiškinti, kuo skiriasi šios dvi populiariausios kavos http://kainoteka.lt/category/malta-kava  rūšys.

    Arabika

    Arabikos rūšis sudaro net tris ketvirtadalius kavos pramonės pasaulio. Nors šie medžiai ir pakankamai lepūs, jų pupelių kava yra populiariausia ir vertinama dėl subtilaus aromato. Medžiai auga gerokai virš jūros lygio – nuo 600 iki 2000 metrų aukštuje, geriausiai veši tropikų klimato juostoje. Užaugę gali siekti ner 5 – 6 metrus, tad dėl lengvesnės priežiūros, apkarpomi iki 3 metrų.

    Pupelių sėklų forma išskirtinė: pailgos, lygiu paviršiumi ir išlenktos S raidės formos linija. Nepakepintos jos būna melsvai žalsvos spalvos. Arabikos medis išauga vienu tiesiu stiebu ir porinėmis šakomis, kurių apatinės nulinkusios ar net išnykusios. 

     

    Robusta

    Robusta gerokai atsilieka nuo arabikos ir tituluojama antraja populiariausia kavos rūšimi pasaulyje – užkariauta trys ketvirtadaliai pramonės. Šie medžiai pakankamai atsparūs, nelepūs, retai pasiduoda ligoms ar kenkėjams, nesunkiai auginami, tad robustą įsigyti paprasčiau ir lengviau. Auginama nuo 0 iki 600 metrų virš jūros lygio, užauga nuo 7 iki 10 metrų aukščio.

    Pupelės beveik apvalios, išlenktos tiesia linija, šviesiai rudos ar pilkšvai žalios spalvos. Robustos medis labiau primena krūmą, nes išauga iš keliato stiebų.
    Teigiama, jog robusta yra ne tokia aromatinga, tad vartojimui pateikiami robustos ir arabikos miškiniai. Vis dėlto, kavos gurmanai ypač vertina robustą, mat joje yra net tris kartus daugiau kofeino, yra stipresnė ir sodresnio skonio. Ir robusta pupelių gaminama espresso kava.